10 capcane ale noii masuri pentru instalarea tinerilor fermieri

fermieriBanii europeni pentru sprijinirea tinerilor fermieri romani care doresc sa faca agricultura este, cu siguranta, una dintre cele mai asteptate forme de sprijin din „Programul National pentru Dezvoltare Rurala 2014-2020”. Insa, unele reguli vechi si altele mai noi ar putea pune serioase piedici celor care vor sa obtina fondurile europene nerambursabile din Sub-Masura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri.

Conditiile ce trebuie îndeplinite de tinerii viitori fermieri pentru a incasa toti banii de la UE:

1. Beneficiarul trebuie sa aiba cel mult 40 de ani la momentul depunerii cererii de finantare. Este o conditie normala, avand in vedere ca vorbim despre instalarea TINERILOR fermieri.

2. Domiciliul beneficiarului trebuie sa fie in localitatea in care se afla si ferma.

3. Solicitantul trebuie sa devina fermier activ in 18 luni de la data instalarii, iar conform actelor normative aflate acum in dezbatere publica, acest lucru presupune inclusiv sa ajunga sa primeasca subventii totale de 5.000 de euro.

4. Bani in functie de dimensiunea fermei. Solicitantul trebuie sa se incadreze in categoria microintreprinderilor si intreprinderilor mici, adica sa aiba o exploatatie agricola cu dimensiunea economica intre 12.000 si 50.000 SO (valoarea productiei standard in euro). In functie de marimea fermei, se pot accesa cel mult 50.000 de euro pentru exploatatiile intre 30.000 SO si 50. 000 SO si cel mult 40.000 de euro pentru exploatatiile intre 12.000 SO si 29.999 SO. Sprijinul public nerambursabil se acorda, pe baza unui plan de afaceri, pentru o perioada de maxim trei ani, exceptand sectorul pomicol, unde perioada este de 5 ani.

5. Inregistrarea la APIA –cu cel mult 2 ani inainte de depunerea proiectului. Inregistrarea tanarului fermier ca microintreprindere/ intreprindere mica trebuie facuta cu maxim 24 de luni inaintea depunerii Cererii de Finantare si inregistrarea la APIA/ ANSVSA.

6. Finantare in doua transe. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat sub forma de prima in 2 transe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea Deciziei de Finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maxim 3/5 ani de la primirea deciziei de finantare.

7. A doua transa, conditionata de vanzarile fermei. Doar afacerile agricole viabile vor primi a doua transa din valoarea proiectului. Astfel, cei 25% din banii europeni aprobati unui tanar fermier doar daca se constata ca daca se constata ca a fost implementat corect Planul de Afaceri pana la acel moment si daca a fost asigurata imbunatatirea performantelor economice ale exploatatiei (comercializare a productiei proprii de minim 20% din valoare transa I).

8. Se finanteaza un plan de afaceri care trebuie respectat intocmai. Proiectul pentru a accesa banii europeni trebuie sa aiba, obligatoriu, un Plan de Afaceri pe care beneficiarul se angajeaza sa il implementeze conform cerintelor PNDR. Daca Planul nu este respectat, se poate pierde a doua transa de bani (acei 25% din valoarea finantarii). Mai mult, in cazul nerespectarii Planului de Afaceri pe primii trei ani, se va da inapoi si prima transa, proportional, in raport cu obiectivele nerealizate. Un alt aspect ce tine de planul de afaceri este ca beneficiarii nu pot utiliza posibilitatea de a combina masuri diferite in acelasi plan de business.

9. Fermierul nu poate avea un alt loc de munca departe de ferma. In vederea verificarii conditiei de eligibilitate privind faptul ca solicitantul nu detine concomitent alt loc de munca in afara unitatii administrativ-teritoriale in care este situata exploatatia sau a zonei limitrofe, solicitantul va atasa la Cererea de Finantare o Declaratie pe proprie raspundere in acest sens – la momentul semnarii contractului, se va verifica la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Registrul General de Evidenta a Salariatilor, pentru asigurarea conditiei de eligibilitate.

10. Calificarea este obligatorie. Tanarul fermieri trebuie sa aiba competente profesionale (studii medii/superioare agricole/ veterinare/ economie agrara; cunostinte in domeniul agricol dobandite prin participarea la programe de instruire). Nivelul minim de calificare impus este de 360 ore (conform celor stipulate in OG 129/ 2000 privind formarea profesionala a adultilor, precum si actele normative subsecvente – referitoare la normele de aplicare, metodologiile, procedurile, clasificarile si nomenclatoarele specifice, sau dobandirea competentele profesionale adecvate intr-o perioada de gratie de maxim 36 de luni de la data adoptarii Deciziei individuale de acordare a ajutorului.
Sursa: http://agrointel.ro

...

2 thoughts on “10 capcane ale noii masuri pentru instalarea tinerilor fermieri

  • Buna ziua daca ma puteti ajuta si pe mine cu un sfat as dori sa pot acesa masura 6.1 din programul tanarul fermier si mi se spune ca nu pot doarece nu detin ferma in proprietate si nu am animale pe numele meu cu contract de vanzare cumparare prin notar dar pasapoartele animalelor sunt pe numele meu la dvsa pur si simplu nu inteleg daca imi puteti scrie si mie conditile care trebuie sa le indeplinesc va multumesc .

  • Nu va pot ajuta eu de aici. E cineva care va pune betze in roate probabil, dar e bine sa incercati a gasi un consilier de proiecte europene serios, care sa va indrume ce sa faceti. Exista asemenea oameni local si unii chiar fac treaba foarte buna, altii doar iau niste bani, deci atentie la selectie. Va doresc succes si sanatate!

Comentariile sunt închise.