04/03/2017

Arbusti fructiferi

Arbusti fructiferi

Fructele de padure sunt bogate in antioxidanti si contin cantitati ridicate de vitamina C, vitamina B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier si multe alte elemente. Toate acestea stimuleaza sistemul imunitar si previn infectiile. Principalele culturi de arbusti fructiferi cu cerere tot mai ridicata pe piata din Romania si Uniunea Europeana sunt cele de: afin, zmeur, coacaz negru si mur.

Goji

Goji este un arbust din Familia Solanaceae originar din Tibet cunoscut pentru fructele sale ca izvor de vitamine si antioxidanti. Este o specie rustica care se adapteaza bine conditiilor din Romania, rezistent la ger si boli, fara pretentii mari la tipurile de sol.

Coacazul negru

Specie rustica, rezistenta la geruri puternice si seceta se adapteaza usor pe diferite tipuri de sol cu pH variat de la 5,5-8. Nu are nevoie de sustinere nici pretentii mari in cultura, pana 10 t/ha, la o tehnologie buna de cultura cu sistem de irigare prin picurare si respectarea fertilizarilor si tratamentelor preventive. Se obtin productii bune in cultura timp de 12-15 ani, dupa care intra in declin.

Zmeurul

Zmeurul este specia care poate fi cultivata cu succes in tara noastra, de la munte la campie, preferand terenuri usoare, drenate, cu posibilitate de irigare, fiind sensibil la seceta. Are nevoie de sustinere pe spalieri iar procuctiile obtinute sunt in jur de 10-12 t/ha la o tehnologie avansata. Este profitabil in cultura pentru o perioada de 10-13 ani, si se preteaza bine cultivat pe suprafete mici.

Murul

Se cultiva murul fara ghimpi, pe spalieri, fiind foarte apreciat datorita fructelor foarte aromate si ferme. Murul produce economic pana la 20 de ani si este rezistent la boli si daunatori. Se pot obtine productii mari la cultura de mur: 15-20 t/ha sau chiar mai mult la unele soiuri.

Afinul

Afinul este mai pretentios, are nevoie irigare si de un pH acid intre 4,5-5,5 pentru o dezvoltare optima. Afinul de cultura creste inalt de aprox 2m si produce abundent an de an dupa formarea completa a tufei. Durata de viata in care da productii bune este de 45-50 de ani fiind o specie deosebit de profitabila.