Avantajele mobilei fabricate din lemn de Paulownia

Arborele paulownia este de esentă tare si este originar din China, aclimatizat si în România. Acest arbore are cea mai rapidă rată de crestere din lume si ajunge în primii ani la o înăltime de doi, trei metri pe an, uneori chiar si la sase metri.

Lemnul de paulownia poate fi comercializat după 5 ani de la cultivare. Unele specii sunt cultivate pentru cherestea, altele pentru lemn de foc, etc. Lemnul de paulownia se foloseste la fabricarea instrumentelor muzicale, a mobilerului de lux, iahturilor, dar si a avioanelor usoare. Când un copac paulownia atinge înăltimea de 20 de metri, acesta poate fi tăiat, dar are o capacitate foarte mare de regenerare.

De ce e bun lemnul de paulownia pentru mobila?

Arborele paulownia este considerat „aluminiul lemnului” pentru că are doar 33% din greutatea lemnului de stejar, deci este foarte usor. În plus, copacul este rezistent la secetă si are o perioadă lungă de viată, de până la 70-80 de ani.

Lemnul de paulownia este unul de esentă tare, creste drept, nu are noduri, este rezistent la orice fel de deformări.

Proprietătile de granulatie ale lemnului de pauwlonia, foarte fine, fac ca lemnul să fie potrivit pentru realizarea mobilierului de uz casnic, a placajelor, dar si unor elemente pentru case din lemn prefabricate.

Profiturile celor care cultivă lemn de pauwlonia sunt date de preturi, care sunt mai mari. Lemnul de paulownia are o valoarea comerciale similară cu cea a lemnului de nuc, însă cresterea rapidă duce la valorificarea mult mai rapidă.

Printre alte avantaje se numără uscarea rapidă in aer liber, între o lună si două luni, fără să se deformeze. Dacă este uscat în cuptor, tot procesul durează între 30 si 50 de ore.

Un alt avantaj este acela că este rezistent la umiditate si se păstrează bine după uscare.

În plus, lemnul de paulownia are rezistent si la foc si are o conductivitate termică mai mică decât alte specii de arbori. Dacă punctul de ardere a lemnului este în medie undeva la 270 de grade Celsius, în cazul lemnului de paulownia, punctul de ardere este a 425 de grade Celsius.

...