25/02/2015

Despre Paulownia

paulownia shantongArborele Paulownia, din familia foioaselor (numit si „copacul printesei”, sau „aluminiul lemnului”), este un arbore cu coroana larga, cu frunze mari si flori liliachii si parfumate. Florile se formeaza incepand din toamna si infloresc in lunile mai-iunie. Fructele sunt sub forma de capsule de 3-4cm, brune.

Paulownia infloreste abundent la inceputul primaverii, se deschid mari corole liliachii asemanatoare cu gura leului. Florile sunt foarte atragatoare pentru albine, iar la productia de miere arborele Paulownia fiind mai prolific decat salcamul.

Paulownia este rezistent la seceta, odata fixat radacina sa intra adânc în pamânt, în cautarea apei. Acest fapt permite o utilizare mai usoara a spatiului din jurul arborelui, fiind favorabil aleilor sau dependintelor invecinate. Este benefica umbra sa pe timpul verii, iar iarna este desfrunzit si lasa razele soarelui sa treaca.

Spre deosebire de alti arbori cu crestere rapida care au o durata de viata scurta, un arbore Paulownia sanatos poate rezista timp de 80-100 de ani. Paulownia este un arbore cu frunze cazatoare, având un ritm de crestere foarte ridicat in conditii favorabile si un ciclu de rotatie scurt.

Raspandirea naturala

Raspandirea variaza de la clima tropicala pâna la cea temperata. Se gaseste la altitudini care încep aproape de nivelul marii, pâna la aproximativ 2400m. Exista noua specii de paulownia si sunt similare în ceea ce priveste aspectul si proprietatile masei lemnoase, concepute în mod stiintific pentru a determina aclimatizarea la mediu.

Cerintele locului

Arborele Paulownia poate tolera o gama larga de conditii de mediu. Pentru a asigura cresterea maxima, irigarea poate fi necesara pe întreaga durata a ciclului de dezvoltare. Paulownia tolereaza o gama larga de tipuri de sol, dar cu toate acestea solurile adânci si fertile sunt necesare pentru o crestere optima. Sunt de preferat solurile argilos nisipoase afânate sau cele argiloase.

Plantatiile trebuie sa fie bine drenate, deoarece paulownia nu tolereaza solurile inundate. Arborii se defoliaza si pot chiar muri dupa ce terenul a fost inundat pentru o perioada scurta, de 3-5 zile. De aceea, locurile in care nivelul apei freatice este la mai putin de 1,5 m de suprafata nu sunt adecvate pentru Paulownia. Solul sarat si apa pot de asemenea afecta cresterea.

In general, Paulownia nu tolereaza un nivel scazut de lumina, crescând cel mai bine la lumina directa a soarelui.

Pentru a obtine o înaltime si un diametru optim este necesara o temperatura medie zilnica de aproximativ 24-29°C. Rezistenta la frig a arborelui Paulownia variaza pâna la -30°C, temperatura sub care se opreste din crestere fiind de -20°C. Îngheturile aspre de primavara pot distruge lastarii aflati în crestere sau pot deteriora ramurile arborilor, afectând cresterea si forma acestora.

Paulownia necesita un loc adapostit deoarece vânturile persistente pot cauza îndoirea permanenta a trunchiurilor copacilor, facându-le neutilizabile drept busteni de gater. Vânturile puternice pot dauna si chiar rupe arborii crescuti. Butasii tineri au frunze foarte mari care sunt mai sensibile la daunele provocate de înghet, vant sau grindina.

Management

Paulownia necesita un management intensiv în cazul în care este crescut pentru productia de masa lemnoasa. Pentru a obtine un pret ridicat pentru masa lemnoasa este necesar un bustean cu diametru mare fara noduri. Curatarea ramurilor este esentiala pentru maximizarea cantitatii de busteni fara noduri, însa poate avea un impact usor negativ asupra cresterii. Pierderea lastarului principal este o problema obisnuita, fiind necesara o curatare de corectare pentru a mentine tulpina dreapta.

Paulownia nu tolereaza iarba abundenta cand este necesara cresterea foarte rapida, de aceea se impune un control ferm în primii ani de crestere. Paulownia creste foarte bine din subarboret. În cazul în care plantele originale sunt slabe ori au tulpina principala deformata, taierea pâna la nivelul solului poate permite unei singure tulpini drepte sa ajunga un butas complet.

Calitatea lemnului

Lemnul are culoarea galben deschis spre rosu deschis. Materialul lemnos are o densitate de 300-330 kg/m3 si 15% continut de umiditate, cu fibra dreapta si este inodor. Desi este usor si are o densitate scazuta, este în mod relativ rezistent în ceea ce priveste greutatea specifica. Lemnul are proprietati excelente de izolare termica si electrica si este usor de uscat la aer. Poate fi utilizat la constructii fara restrictii, avand proprietati excelente pentru poli sustinere, capriori, etc.

Materialul lemnos Paulownia are caracteristici excelente de lucru, este usor de netezit, de taiat cu ferastraul sau de sculptat. Materialul lemnos moale este expus la deteriorari ale suprafetei si necesita manipularea cu atentie pe parcursul productiei si folosirii. Materialul lemnos Paulownia are o tendinta de a forma puncte cu rasina urmate de o macinare cât timp este înca verde si suprafata se poate decolora.

Caracteristici de uscare

Materialul lemnos se usuca bine, nu se deformeaza, nu crapa si nu isi schimba forma cu usurinta. O placa de 25 mm grosime poate fi uscata pâna la o umezeala de 10%, în 25 de zile, la temperatura normala a camerei. Dupa uscare, materialul lemnos este foarte stabil.

Utilizare

Piata materialului lemnos paulownia desi la inceput are tendinta de dezvoltare în Romania. Materialul lemnos paulownia poate fi folosit în productia diferitelor articole. Acestea includ:

  mobila,
  constructii navale,
  aeronave,
  cutii de ambalare,
  seifuri,
  hârtie,
  placaj,
  îmbinari si
  cornise.

Greutate

Paulownia are 1/3 din greutatea stejarului si jumatate din greutatea pinului. Materialul lemnos are o densitate de 300-330 kg/m3 si 15% continut de umiditate, cu fibra dreapta, fiind inodor. Desi este usor si are o densitate scazuta, este un material lemnos relativ rezistent.

Rezistenta

Paulownia a fost testat si s-a dovedit ca este cel mai rezistent dintre toate tipurile de copaci din lume daca se raporteaza la greutate de aceea este denumit si aluminiul lemnului. Paulownia poate fi taiat mai subtire si poate oferi aproximativ aceeasi rezistenta si greutate. Paulownia ofera un beneficiu în ceea ce priveste economia de spatiu, putand fi taiat la jumatatea grosimii. Exista de asemenea o economie semnificativa de costuri deoarece aproximativ jumatate din material ar trebui sa fie achizitionat.

Paulownia mentine bine cuiele si suruburile si nu necesita gauri de ghidare pentru gaurire. De fapt, atât plopul galben, cât si pinul alb s-au dovedit a se despica înaintea lui Paulownia. Suruburile cu cap plat pot fi aduse la acelasi nivel cu suprafata. Paulownia crescut pe plantatie, de obicei, nu are noduri.

Prelucrarea

Paulownia a fost utilizat în mare masura în orient mai mult de 1000 de ani pentru mobilier de calitate superioara, instrumente muzicale, sculpturi si finisaje decorative. Poate fi cojit pentru furnir. Modelele complexe pot fi taiate cu un ferastrau mecanic sau un ferastrau-banda fara a se despica cu usurinta. Paulownia a fost favoritul multor sculptori din Asia si America. Pot fi realizate mobiliere, usi si ferestre la tolerante strânse. Pot fi aplicate toate materialele obisnuite de finisare si se lipeste bine cu adeziv.

Stabilitatea

Uscarea la aer dureaza mai putin de 30 de zile. Placajele pot fi uscate în cuptor, la temperaturi ridicate, în mai putin de 24 de ore, de la 10% la 12% continut de umiditate, fara nici o scorojire. Micsorarea raportata de la verde la uscarea în cuptor este de numai 2.2% radial si 4.0% tangential. Paulownia ramâne stabil pe parcursul modificarilor de umiditate si resimte putine micsorari sau dilatari în comparatie cu majoritatea altor tipuri de lemn. Este foarte durabil si rezista descompunerii în conditiile lipsei de contact cu solul. Lemnul este rezistent la insecte.

Conductivitatea

Paulownia este un foarte bun izolator. Locuintele realizate din busteni de Paulownia sunt considerate a avea de doua ori factorul R, în comparatie cu bustenii de pin sau stejar. Aceasta rezistenta la temperatura îi ofera lemnului o mai mare neinflamabilitate. Temperatura de aprindere este de aproximativ 400°C, ce este aproape dubla fata de multi copaci conventionali americani de esenta tare si moale.

Compoziţia chimica

Hemiceluloza Pentosan 22-25%; Celuloza, 46-49%; Lignina, 21-23%; Apa, 7-8%; Cenusa, 50-58%.

Lasă un răspuns